Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měl bych dotaz ohledně neschopenky. Manželce byl 11/2018 uznán I. stupeň invalidity. Do té doby byla OSVČ a platila si minimální nemocenské asi 140 Kč/měsic. Od 11/2018 do 6/2019 práci vykonávala velmi zřídka (kvůli zdravotnímu stavu). Od 6/2019 do 7/2019 měla neschopenku. 8/2019 našla zaměstnání, které mohla vykonávat.

Až do teď je zaměstnaná. 11.9.2019 nastoupila na neschopenku, protože se její zdravotní stav zhoršil. Neschopenka se bude počítat jen z té doby v zaměstnání nebo i z toho jak si platila minimální nemocenskou, kterou platit nemusela, když je invalida. Navíc v lednu 2020 bude nastupovat na mateřskou, ta se bude počítat z čeho?  

 

ODPOVĚĎ:
Vaše manželka bude mít nárok na nemocenské dávky plynoucí především z jejího zaměstnání. Ze samostatné výdělečné činnosti by se jí nárok na nemocenskou počítal tehdy, pokud by její účast na nemocenském pojištění trvala alespoň po dobu tří měsíců před vznikem dočasné pracovní neschopnosti – jinými slovy pokud by si jako OSVČ alespoň tři měsíce před neschopenkou platila nemocenské pojištění. Pokud si Vaše manželka jako OSVČ po nástupu do zaměstnání nemocenské už neplatila, bude se jí nemocenská vypočítávat pouze z výdělku ze zaměstnání. V opačném případě by mohla mít nárok na nemocenskou jak ze zaměstnání, tak ze samostatné výdělečné činnosti.
Pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM neboli mateřskou) je zapotřebí získat během uplynulých dvou let před nástupem na mateřskou dovolenou alespoň 270 dní nemocenského pojištění. Tato doba pojištění se ale posuzuje z každé pojištěné činnosti zvlášť (tedy zvlášť z OSVČ a zvlášť ze zaměstnání). Aby Vaše manželka měla nárok na PPM ze zaměstnání, musela by zaměstnáním získat alespoň 270 dní nemocenského pojištění během posledních dvou let před nástupem na mateřskou dovolenou. Pokud by chtěla čerpat PPM jako OSVČ, musela by opět získat jako OSVČ 270 dní nemocenského pojištění během posledních dvou let. Z těchto 270 dní pojištění by navíc 180 dní muselo spadat do období posledního roku před nástupem na mateřskou dovolenou. Pouze na základě informací uvedených ve Vašem dotazu tedy nedokáži posoudit, zda Vaše manželka na PPM dosáhne a z jakých odvodů bude PPM vypočítána.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.