Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Kamarádka samoživitelka nyní shání bydlení. Jelikož se rozešla s přítelem, se kterým sdílela společnou domácnost. Nemá bohužel na kauci (jistotu) pronájmu. Existuje nějaký sociální příspěvek v této situaci, který by ji pomohl kauci uhradit? Otec její dcery bohužel nehradí výživné, domnívám se, že i když nyní začne tento dluh řešit (právní cestou), nedostane peníze tak rychle, aby mohla 09/2019 měsíc jít bydlet. Děkuji. Zdeňka

ODPOVĚĎ:
Na úhradu nákladů na bydlení jsou určené zejména dvě dávky – příspěvek na bydlení (dávka státní sociální podpory) a doplatek na bydlení (dávka pomoci v hmotné nouzi). Obě tyto dávky však předpokládají, že žadatel nějakou dobu (v případě příspěvku na bydlení po celé kalendářní čtvrtletí) hradí náklady na bydlení a teprve poté si požádá o příspěvek. Tyto dávky tedy nejsou vypláceny předem.
Jedinou dávkou, která by mohla splnit tento účel, je mimořádná okamžitá pomoc. Jedná se ale o nenárokovou dávku – to znamená, že není vyplácena automaticky při splnění určitých podmínek, ale vždy záleží na posouzení úřadu práce. Dávka také nemusí být vyplacena v plné výši – nemusí pokrýt celou kauci. Další možností je obrátit se na některé nadační fondy – například Nadace Agrofert má přímo fond pro rodiče samoživitele, ze kterého je možné hradit i náklady na bydlení. Je ale zapotřebí počítat s tím, že vyřízení žádosti nějakou dobu potrvá. Doporučuji také začít co nejdříve řešit nehrazení výživného ze strany otce dítěte. Pokud je otec uveden v rodném listě dcery, je možné k okresnímu soudu v místě dceřina bydliště podat rovnou návrh (žalobu) na určení výše výživného. Vzory takového návrhu jsou k dispozici na internetu nebo s jeho sepsáním může pomoci pracovník orgánu sociálně-právní ochrany dětí (tzv. OSPOD) nebo občanské poradny, které bývají v každém větším městě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.