Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem zaměstnanec firmy X, kde mám smlouvu na dobu neurčitou. Momentálně jsem v 7. měsíci těhotenství, přičemž těhotenství jsem celé strávila v pracovní neschopnosti kvůli komplikacím. Nyní si budu žádat o peněžitou podporu v mateřství PPM. Zaměstnavatel oznámil, že se chystá firmu prodat.

Jde mi o to, pokud bychom chtěli brzy další dítě, jestli budu mít nárok na PPM i na druhé dítě, pokud se změní majitel firmy, případně jaké jsou u toho podmínky. Bojím se, že nový majitel bude mít nové smlouvy, musím ji pak podepsat taky, i když budu na mateřské? Je něco, co si v nové smlouvě musím pohlídat, abych nepřišla o nárok na PPM? A bude se případná PPM počítat z mého platu, který jsem měla před nemocenskou, i když se změní majitel firmy? O PPM na první dítě mi nejde, to už stihnu tak jako tak, budu o ni žádat za dva týdny, ale jde mi pak o to druhé. Hlavně mi jde o to, abych nepodepsala něco špatně a nepřipravila se tím o nárok na PPM. Mockrát děkuji za odpověď a přeji krásný den. Děkuji, Judita.

ODPOVĚĎ:
Při prodeji obvykle dochází k tzv. přechodu práv a povinností. Přechodem práv a povinností z pracovněprávních vztahů dochází ke změně zaměstnavatele automaticky bez nutnosti uzavírat jakoukoliv formu dohody. Při přechodu práv a povinností však váš pracovní poměr nekončí a je zachován v původní podobě a za stejných podmínek.
V případě, že na druhou mateřskou dovolenou přejdete plynule na rodičovskou dovolenou, novou smlouvu byste podepisovala až po návratu do zaměstnání. Druhá PPM se pak bude počítat z původního platu.
I v případě, že byste se rozhodla podepsat novu smlouvu v průběhu rodičovské dovolené, nebude-li pracovní poměr ukončen, nárok na PPM vznikne bez ohledu na obsah smlouvy.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Změna zaměstnavatele (majitele) po prodeji firmy a vliv na PPM u druhého dítěte
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.