Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S manželem nežijeme od 02/2017 ve společné domácnosti. On několik let pracuje v Německu, kde mu byly vyplaceny jednorázově v 06/2017 přídavky zpětně, cca 200.000 Kč. Nechal si je pro sebe, dle mého tyto peníze patří dětem, manžel si z toho zaplatil nějaké dluhy a koupil spotřební věci, o tom že by nám něco dal nechce ani slyšet, dá se s tím něco dělat? Děkuji za odpověď Karin.

ODPOVĚĎ:
Z  Vašeho dotazu bohužel nevyplývá, zda se jedná o české přídavky na děti vyplacené do zahraničí nebo o dávky vyplacené podle německých právních předpisů, které jsou obdobou českých přídavků. Pokud se jedná o české přídavky vyplacené do zahraničí, předpokládám, že Vaše děti ještě nejsou zletilé. Pokud by zletilé byly, musely by si žádat o přídavky samy. V případě nezletilých dětí sice přídavky dostávají rodiče, ale měli by tyto prostředky využít ve prospěch svých dětí.
Vzhledem k  výši částky, kterou uvádíte, ale předpokládám, že se jednalo spíše o německé dávky, které jsou obdobou českých dávek. Mohlo se jednat o přídavky na děti (Kindergeld) nebo příspěvek na dítě (Kinderzuschlag). Nárok na přídavky vzniká bez ohledu na výši příjmů a lze jej uplatnit na dítě, které je živeno osobou, která v  Německu platí sociální pojištění a dítě žije kdekoliv v  EU. O přídavky je možné žádat i zpětně za dobu, během které živitel hradil v  Německu sociální pojištění. Příspěvek na dítě je pak určen pro rodiče s  nízkými příjmy a pro svobodné děti v  domácnosti mladší 25 let.
Jak již bylo uvedeno, pokud by se jednalo o české přídavky na děti, měly by být použity k úhradě potřeb (ne) zletilých dětí. Pokud se tak nestalo, mohlo by se jednat o trestný čin tzv. bezdůvodného obohacení. Podrobnější podmínky nároku na německé dávky a podmínky jejich výplaty ale bohužel neznám (v Bezplatné právní poradně odpovídáme jen v  rámci českého právního řádu), takže Vám bohužel nemohu sdělit, za jakých podmínek můžete vyplacení německých přídavků (příspěvků) na děti po manželovi žádat.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Přídavky na dítě v Německu (Kindergeld, Kinderzuschlag) - nárok dítěte nebo nepečujícího rodiče?
  • Nepečující rodič dostal přídavky na dítě v zahraničí (Německu) - jde o nárok nepečujícího rodiče nebo potomka?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.