Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Matka je v nemocnici na oddělení ARO ve vážném stavu. Nikdo mi nechce vydat její důchod, abych zaplatila veškeré její poplatky za dům, kde ona bydlí sama. Manžel jí zemřel. Plná moc - musí být ověřena podpisem nebo nemusí? Vůbec nevím jak dál se zachovat, jelikož její poplatky činí 6.000 Kč, jsem na MD, nemohu to zaplatit ze svého.

Jak by to šlo jinak řešit pobírat ten její důchod, aby z toho šli zaplatit její náklady na bydlení? Děkuji, Pavlína

ODPOVĚĎ:
Pokud chcete, aby Vám bylo umožněno přebírat maminčin důchod, musíte požádat obecní úřad v místě maminčina bydliště, aby Vás se souhlasem Vaší maminky ustanovil tzv. zvláštním příjemcem důchodu. Pokud Vaše maminka momentálně není schopná si důchod sama vyzvednout, což vzhledem k hospitalizaci v nemocnici není, je obecní úřad povinen takové žádosti vyhovět. Dalším možným řešením této situace je nechat posílat maminčin důchod do nemocnice, ve které je Vaše maminka hospitalizovaná. Pošta tak může učinit na základě žádosti Vaší maminky nebo nemocnice, ve které maminka leží. Obraťte se tedy na obecní úřad v místě maminčina bydliště nebo na pracovníky nemocnice, kteří Vám mohou v této situaci pomoci.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.