Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem narozen 1953 a po dlouhodobé nemoci (cca. 6 měsíců trvající) a krátkodobém pracovním poměru (cca 1 týden) jsem od prosince 2011 v evidenci úřadu práce. Již nepobírám podporu v nezaměstnanosti ani jiné příspěvky. Pokud nastoupím do zaměstnání a po čase opět dlouhodobě onemocním:

- jak dlouho musím být zaměstnám, abych pobíral dávky nemocenské ?
- z jaké částky bude dávka nemocenského vypočtena, pokud doba pracovního poměru bude kratší než je obvyklá doba pro výpočet, tj. 12 měsíců? Děkuji, Jeroným

ODPOVĚĎ:
Podmínky pro přiznání nemocenské dávky splňujete již při nástupu do zaměstnání, které zakládá účast na nemocenském pojištění - jinými slovy do zaměstnání, ve kterém je z Vašeho příjmu odváděno sociální pojištění. Nárok na nemocenskou vzniká okamžikem vzniku pracovního poměru (uzavřením pracovní smlouvy), takže můžete na nemocenskou nastoupit klidně následující den po uzavření pracovní smlouvy.
Výše nemocenské se Vám bude vypočítávat z výše platu dosahovaného v posledním zaměstnání. Pokud byste na nemocenskou nastoupil krátce po nástupu do zaměstnání, vypoítá se výše nemocenské z tzv. pravděpodobného výdělku, tedy z výdělku, kterého byste dosahoval, kdybyste místo nemocenské normálně pracoval.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.