Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Od srpna 2012 jsem evidována na Úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání, takže podpora v nezaměstnanosti mi vzhledem k věku 33 let byla přiznána na dobu pěti měsíců, konkterétně tedy do začátku ledna 2013. Práci jsem dosud nesehnala a není příliš pravděpodobné, že se mi to během prosince 2012 podaří.

Mám po skončení pobírání podpory nárok na nějaké životní minimum? Případně, kde bych měla o dávky požádat. Bydlím v nájmu, kde nemám trvalé bydliště. Žádné jiné dávky na nic dalšího nepobírám a ani nemám zatím žádnou vlastní výdělečnou činnost. Děkuji, Kamila

ODPOVĚĎ:
Většina dávek státní sociální podpory se vztahuje na péči o nezaopatřené děti. Vzhledem k tomu, že o žádných dětech nepíšete, budu předpokládat, že žádné nemáte. Abyste měla nárok na příspěvek na bydlení, musela byste být vlastníkem či nájemcem bytu/domu, ve kterém máte trvalé bydliště. Bez trvalého bydliště v bytě, ve kterém žijete, Vám nárok na příspěvek bohužel nevznikne. Ve Vašem případě by tedy bylo možné uvažovat pouze o tzv. dávkách pomoci v hmotné nouzi. Ty se odvíjí od částky živobytí, která je pro každého stanovována individuálně, proto Vám nemohu sdělit jejich konkrétní výši. Měla byste však s jejich pomocí být schopna dosáhnout alespoň na životní minimum pro jednotlivce, které činí 3.410 Kč. O dávky pomoci v hmotné nouzi můžete požádat na úřadě práce v místě Vašeho bydliště, kde Vám poskytnou potřebné formuláře a více informací.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.