Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Prosím o radu. Od 17.10.2011 jsem v pracovní neschopnosti, kterou mi vystavil můj ošetřující lékař. V únoru se pracovní neschopnost přepsala na mou gynekoložku z důvodu rizikového těhotenství a v pátek mi přišel dopis z OSSZ, že budu mít vyčerpanou podpůrčí dobu v délce 380 dní.

5.9.2012 nastupuji na mateřskou dovolenou a chci se tedy zeptat. Musím i přesto žádat OSSZ o prodloužení, jak mi radí v dopise? Děkuji, Ivana

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě záleží na tom, zda-li po ukončení pracovní neschopnosti nastupujete ihned na mateřskou dovolenou. Pokud tomu tak je, nemusíte již OSSZ žádat o prodloužení podpůrčí doby, neboť plynule přejdete na dávky peněžité pomoci v mateřství (PPM, "dávky mateřské"). Za předpokladu, že by tam ale byla nějaké doba mezi ukončením podpůrčí doby a nástupem na nemocenskou, je vhodné si o prodloužení požádat, abyste dostávala nemocenské dávky. Můžete se také přímo obrátit pro bližší informace na Okresní správu sociálního zabezpečí, kde na tel. 840 406 040 Vám budou schopni podle Vašeho rodného čísla zhodnotit Vaši situaci a doporučit vhodné řešení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.