Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěla bych se zeptat ohledně sirotčího důchodu. Mám tři děti, s bývalým manželem jsem již 10 let rozvedená. Po celou dobu mi na děti neplatil ani výživné. V listopadu 2011 zemřel. Zažádala jsem si dětem o sirotčí důchod. Asi po třech týdnech mi přišel dopis od České správy sociálního zabezpečení ČSSZ, že mi žádost zamítli.

Prý nebyly splněny podmínky podle ustanovení § 52. Napsali že v rozhodném období má splněnou dobu pojištění pouze 4 roky a 193 dní, ale na listu o průběhu dob činí tato doba 4106 dní tj. 11 roků a 91 dní. Jak mám dál postupovat? Jak mám postupovat, aby děti získaly sirotčí důchod? Děkuji, Olina

ODPOVĚĎ:
Vaše děti mají nárok na sirotčí důchod za předpokladu, že jejich otec ke dni své smrti splnil potřebnou dobu pojištění pro nárok na invalidní nebo starobní důchod. V případě Vašeho bývalého manžela se bude pravděpodobně jednat o invalidní důchod. Co se týče doby pojištění, u osob nad 28 let věku je zapotřebí dosáhnout pěti let pojištění z posledních 10 let před vznikem invalidity. U osob nad 38 let je dobu pojištění možné splnit také dosažením 10 let pojištění během posledních 20 let před vznikem invalidity. Pokud Váš bývalý manžel tyto podmínky splnil, měly by Vaše děti mít nárok na sirotčí důchod, v opačném případě nikoliv. Dle vyjádření České správy sociálního zabezpečení ČSSZ je tedy možné, že Váš manžel splnil v daném období jen 4 roky pojištění a dalších 7 let pojištění splnil mnohem dříve nebo naopak později, tedy mimo posuzované období. Pokud se domníváte, že to tak není a máte pro své domněnky důkazy, můžete se proti rozhodnutí ČSSZ odvolat nebo podat žádost o sirotčí důchod znovu a potřebné dokumenty dokazující opak k ní doložit. V případě, že jste se ocitla s dětmi bez příjmů, byste mohla mít nárok také na jiné dávky, například na přídavky na děti nebo příspěvek na bydlení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.