Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (2 hlasů)

Jsem zapsaný jako otec v rodném listě dítěte. Rozhodl jsem se pro anonymní testy otcovství z netu a oznámil to matce dítěte. Matka dítěte s tím nesouhlasí a brání mi udělat stěr z úst dítěte. Tvrdí, že 100% jsem biologický otec dítěte. Já jsem nikdy netvrdil opak, jen jsou okolnosti -> nejistota.

Můžu jako otec trvat na anonymním testu otcovství, i když ona s tím nesouhlasí? Je to moje právo? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Proto, aby byl proveden anonymní test otcovství, ze zákona souhlas matky dítěte nepotřebujete. Pokud jste jako otec uveden v rodném listě dítěte a nemáte soudem omezený přístup k dítěti, nemůže Vám matka dítěte bránit v odebrání vzorku potřebného pro provedení testu. Samozřejmě by bylo nejlepší, aby odběr vzorku provedl v klidné atmosféře a dítě nestresoval. Rozhodně nedoporučuji násilný odběr vzorku proti vůli dítěte (nepíšete, kolik je dítěti let) nebo v situaci, kdy by se Vám matka v odběru vzorku snažila fyzicky bránit. Vy ale máte právo test otcovství provést a matka dítěte nemá právo Vám v odběru vzorku bránit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.