Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přítel si myslí, že má z minulosti jednoho potomka, bohužel matka dítěte od něho v těhotenství odešla a nechce se k němu hlásit, že by to mělo být jeho. Už po porodu se přítel snažil o komunikaci a zjištění, jestli je opravdu otcem dítěte. Bohužel ona si na něho vzala právníka a začali mu různě vyhrožovat, že ho dají k soudu např. za stalking.

Takže to přítel jaksi vzdal a nechal to být. Teď máme spolu 6-ti měsíční dceru, a on by se ale stále chtěl dozvědět zdali je jeho i tamto. 17.1.2020 už jsou tomu dítěti 3 roky. Můj dotaz tedy zní. Jak má proto postupovat a jaké bude mít v případě potvrzení otcovství nároky na to dítě. On se především obává, že bude muset jen platit alimenty, ale dítě neuvidí. Bude mít nárok na styk s dítětem i v tomhle případě, když už jsou mu 3 roky? Případně, když bude matka dítěte dělat problémy jak to potom řešit. Děkuji Aneta.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže expartnerka nechtěla Vašemu příteli po narození dítěte sdělit, zda je jeho otcem či nikoliv, nebude nejspíše ochotná s Vaším přítelem komunikovat ani teď. V takovém případě Vašemu příteli nezbude nic jiného, než podat k okresnímu soudu v místě bydliště dítěte (bude shodné s místem bydliště matky) návrh (žalobu) na určení otcovství. Žaloba se podává proti matce a dítěti - tyto účastníky řízení je zapotřebí označit jménem, příjmením, datem narozením a adresou trvalého pobytu. Pokud Váš přítel tyto údaje o dítěti nezná, ať uvede alespoň údaje matky a veškeré další informace, které jsou mu známy. Vzory takového návrhu najde Váš přítel k dispozici na internetu nebo mu s jeho sepsáním můžou pomoci například pracovníci občanských poraden, které nabízejí bezplatné právní poradenství ve větších městech. Pro podání návrhu (žaloby) na určení otcovství není na rozdíl od popření otcovství stanovena žádná lhůta, takže je možné návrh podat i nyní.
Pokud matka dítěte bude i při soudním řízení trvat na tom, že Váš partner není otcem dítěte, soud nařídí provedení testů DNA. Pokud testy DNA potvrdí otcovství Vašeho přítele, bude moci Váš přítel být zapsán jako otec do rodného listu. Soud zároveň určí, komu bude dítě svěřeno do péče, stanoví druhému rodiči výši výživného a může také určit styk druhého rodiče s dítětem. Váš přítel tedy v případě potvrzení otcovství bude mít sice k dítěti vyživovací povinnost, ale současně bude mít právo na styk s dítětem. Pokud soud styk nestanoví, bude záležet styk na dohodě s matkou dítěte nebo může Váš přítel požádat o určení styku soud. Co se týče výživného, považuji za důležité upozornit na to, že výživné pro dítě je možné požadovat až tři roky zpětně. Jestliže Váš partner na výživu dítěte dosud nijak finančně nepřispíval, může mu soud stanovit výživné až tři roky zpětně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.