Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem babička dvou chlapců (13 a 7 let). Ani jeden nemá uvedeného otce v rodném listě. Otec mladšího vnuka přispívá na výživu. Asi 1x za měsíc si bere chlapce na víkend. Když se mladší narodil, otec (polské narodnosti, na syna v Polsku má dluh na alimentech) nepředložil doklad, není zapsán v rodném listě.

Žil s dcerou ve společné domácnosti asi 4 roky. V našem okolí si vzal zálohy na práci a materiál. Částka asi 160 000 Kč. Byl odsouzen nepodmíněně (je to tedy zločinec). Splácí pouze 1 dluh. Asi půl roku byl mimo republiku. Pak se vrátil a chtěl se nechat zapsat do RL mladšího chlapce. Z důvodu, že už byly chlapci 3 roky a má dluhy, tak dcera nesouhlasila. 22.8.2019 dcera tragicky zemřela. Otec dítěte se ozval, že podal žádost na soud o umožnění genetických testů otcovství. Mám názor, aby vnuk dále navštěvoval otce zločince, víkendy a prázdniny. Až bude plnoletý, ať se sám rozhodne, jestli chce otce napsat do RL. Výši dluhů neznám a nechci, aby vnuk (podle situace) vcházel do života s dluhy po otci.  

 

ODPOVĚĎ:
Domnělý biologický otec může podat k soudu návrh (žalobu) na určení otcovství i tehdy, pokud matka dítěte již zemřela. Protože matka dítěte nebude moci toto otcovství potvrdit (ani vyvrátit), soud velmi pravděpodobně nařídí provedení testů DNA. Jestliže soud nařídí provedení testů DNA, doporučuji tyto testy absolvovat. V případě nesplnění této povinnosti totiž může soud uložit – a to i opakovaně – pořádkovou pokutu do výše 50.000 Kč. Jestliže na základě výsledků testů DNA dojde k potvrzení otcovství domnělého biologického otce, bude moci být tento otec zapsán do rodného listu Vašeho vnuka. Na základě určení otcovství bude moci být vnuk svěřen do jeho péče.
Pokud této situaci chcete předejít, můžete podat k soudu návrh na svěření Vašeho vnuka do Vaší péče. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním mohou pomoci pracovníci orgánu sociálně-právní ochrany dětí (tzv. OSPOD) nebo pracovníci občanských poraden, které nabízejí bezplatné právní poradenství ve větších městech. Soud pak bude posuzovat, zda je v zájmu Vašeho vnuka, aby byl svěřen do Vaší péče nebo do péče svého otce.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Určení otcovství u 7letého dítěte na podnět otce a zapsání biologického otce do rodného listu - postup, vyhoví soud žádosti a bude se jí zabývat s ohledem na věk dítěte?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.