Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem s manželem 2009-2019. Máme měsíčního syna ale manžel není biologický otec v rodném listě, tedy v RL dítě je uveden.
Může se nějak domoci práva i biologicky otec? My se změnou otcovství nesouhlasíme. Může i jako důkaz použit SMS nebo nějaký chat, aby mohl proběhnout soud? Děkuji. Marie

ODPOVĚĎ:
Jestliže se dítě narodí během manželství, je do rodného listu jako otec dítěte automaticky zapsán manžel matky, aniž by někdo zjišťoval, zda je či není biologickým otcem dítěte. I když Váš manžel není biologickým otcem dítěte, právní řád v tomto případě nenabízí biologickému otci mnoho možností, jak se určení svého otcovství a svých otcovských práv domoci. K podání návrhu na popření otcovství dítěte narozeného během manželství je totiž podle § 785 a 789 občanského zákoníku oprávněn jen Váš manžel a Vy jako matka dítěte. Pokud by se biologický otec chtěl svých práv přece jen domáhat, byl by nucen obrátit se na instanci nejvyšší - Ústavní soud, případně Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Ani při použití tohoto postupu ale nemůže jednoznačně počítat s kladným výsledkem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.