Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dobrý den, jsem vdaná od 09/2009. Vydrželo nám to 2 roky a rozešli jsme se. S manželem děti nemám, ani žádný společný majetek. 06/2014 se mi narodil syn. Chci v RL mít biologickeho otce a nikoliv manžela a chci se rozvést. Jak co nejrychleji vyřešit mou situaci? Manžel si nevyzvedává poštu, nepracuje (dle jeho slov bude už "makat" pouze na černo kvůli dluhům) mě jeho exekuce postihly zděděné nemovitosti.

Nevím kde ho najít. O mém vztahu i synovi ale ví. Mám nejdříve požádat o popření otcovství? Nebo rozvod? Nemáme peníze na právníka a netuším jak můj problém vyřešit co nejrychleji. Děkuji, Romana.

ODPOVĚĎ:
Podle § 789 zákona č. 89/2012 Sb. , nový občanský zákoník, platí, že matka může do šesti měsíců od narození dítěte popřít, že otcem dítěte je její manžel. Toto ustanovení platí obdobně pro popření otcovství manželem. Podle § 785 může manžel popřít své otcovství nejdéle do šesti let věku dítěte. Svou lhůtu k popření otcovství dítěte jste tedy bohužel promeškala. Určitou naději dává ještě § 792, který říká, že: „Je-li návrh na popření otcovství podán po uplynutí popěrné lhůty, může soud rozhodnout, že zmeškání lhůty promíjí, pokud to vyžadují zájem dítěte a veřejný pořádek. “ Můžete se tedy pokusit žalobu ohledně popření otcovství k soudu podat a požádat soud o prominutí popěrné lhůty. Bude záležet na soudu, jak celou záležitost posoudí. Žalobu na popření otcovství je zapotřebí podat k okresnímu soudu v místě bydliště Vašeho manžela. Pokud nevíte, kde se Váš manžel zdržuje a nepodaří se Vám to zjistit, podejte žalobu k soudu v místě jeho posledního bydliště, které je Vám známé, a do návrhu uveďte, že nevíte, kde se manžel momentálně zdržuje. Pokud se soudu nepodaří manžela najít, ustanoví mu opatrovníka, který jej bude u soudu zastupovat. Jestliže soud Vaší žádosti o prominutí uplynutí popěrné lhůty nevyhoví, budete se muset pokusit manžela najít a požádat ho, aby žalobu na popření otcovství podal on sám.
Jestliže se chcete s manželem rozvést, můžete rozvod začít řešit souběžně s popřením otcovství. Nejjednodušším řešením by bylo s manželem se na rozvodu dohodnout – jednalo by se o tzv. nesporný rozvod. Nesporný rozvod může proběhnout tehdy, pokud manželství trvalo alespoň jeden rok, manželé spolu nejméně 6 měsíců nežijí a k návrhu na rozvod manželství se připojí i druhý z manželů. Opět by tedy bylo zapotřebí vyhledat Vašeho manžela a na rozvodu se s ním dohodnout. Vzhledem k tomu, že nemáte děti, k nespornému rozvodu by pak stačilo doložit písemnou dohodu s úředně ověřenými podpisy upravující vypořádání vzájemných majetkových vztahů, práva a povinnosti společného bydlení a případnou vyživovací povinnost pro dobu po rozvodu.
Pokud si z finančních důvodů nemůžete dovolit využít právní služby, doporučuji se obrátit na Českou advokátní komoru, která nabízí i bezplatné právní služby. Více informací o těchto službách najdete zde: http://www.cak.cz/scripts/detail.php?id=2617

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.