Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dvouletou dceru, jejíž otec není zapsán v rodném listě. Do dnešního dne dceru neviděl ani o to nejeví zájem. Já jsem ráda, protože bohužel až pozdě jsem zjistila, že výběr partnera byl hodně špatný (kriminální činnost atd.). Ale jen kvůli alimentům, bych chtěla otce nechat zapsat do rodného listu.

Mám dokument, kde doznává, že je její otec. Vím, že v tu chvíli mu vznikají různé nároky na dceru, ale jsem si na 100% jistá, že jich nevyužije, protože má svojí vlastní rodinu. A teď důvod proč vám píši a s čím bych potřebovala poradit. Stát se může cokoliv a já se bojím, pokud bude otec zapsán v rodném listě, co by bylo s dcerou v případě mé smrti. V žádném případě bych nechtěla, aby byla svěřena otci a tak bych se chtěla zeptat, jestli je toto možné nějak opatřit, třeba závětí, nevím jaké jsou možnosti. Na dceru je přepsána polovina rodinného domu, takže opět ten stejný dotaz. Jak ošetřit, aby v případě mé smrti on neměl sebemenší právo nakládat s jejím majetkem, pokud by dcera ještě nebyla plnoletá. Druhá polovina rodinného domu je napsána na mého syna, který už je plnoletý. Tak jestli by to třeba nešlo udělat tak, že do její plnoletos (2016) ti (2016) bude vše spravovat syn? Nemohu uvést syna který je plnoletý jako zákonného zástupce dcery? Možná píšu nesmysly, ale moc vás prosím o radu. Jsem samoživitelka a nechce se mi přijít o alimenty, každá korunka se hodí. Předem velmi děkuji za vaší odpověď. Zlata

ODPOVĚĎ:
Ikdyž otec o dceru nejeví zájem, pokud není omezen či zbaven rodičovské odpovědnosti (např. z důvodu trestné činnosti vůči dceři, závažná nemoc bránící péči o dítě, …), pak nelze nijak zajistit, aby v případě Vaší smrti neexistovala reálná hrozba, že by mu byla svěřena do péče. Ano, lze např. do závěti uvést osobu, která by v případě Vaší smrti o dceru pečovala, ale toto vše by muselo být součástí soudního řízení a jeho výsledkem rozhodnutí, zda bude dítěti ustanoven poručník či bude dítě svěřeno do péče otci. Tedy jak uvádím výše, stoprocentně toto ošetřit v současné době nelze.
Lepší zprávu pro Vás mám ve věci dotazu ohledně majetku. V závěti můžete určit tzv. správce dědictví, který by o dědictví v případě Vaší smrti do zletilosti dcery pečoval a otec se tedy ke zděděnému majetku nedostane. Touto osobou může být i Váš plnoletý syn. Je třeba ale vzít v úvahu, že v případě Vašeho úmrtí a následně případného úmrtí dcery by její majetek (za stávajícího stavu, kdy nemá manžela ani své děti) dědil její otec.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.