Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Mám 2,5 letou dceru. V rodném listě je jako otec uveden přítel se kterým žiji, ale biologický otec je jiný. S přítelem se rozcházíme, je ke mně i dceři hrubý. Stěhuji se k rodičům biologického otce, se kterými jsem ve stálém kontaktu. Biologický otec je ve výkonu trestu.

Chtěla bych zrušit otcovství příteli a nechat zapsat do rodného listu biologického otce, který s tím souhlasí i chce platit výživné.Jak na to? Jde to, když je ve výkonu trestu? Musíme mít testy DNA? Můžu návrh podat já nebo musí zapsaný otec? Co když bude dělat problémy? Děkuji, Zdenka

ODPOVĚĎ:
Jestliže chcete, aby byl v rodném listě dítěte uveden jeho biologický otec a nikoliv Váš současný přítel, je zapotřebí podat k soudu žalobu na popření otcovství. Toto může učinit jak Váš současný přítel, tak biologický otec nebo i Vy jako matka dítěte. Žalobu na popření otcovství je v současné době možné podat nejpozději do tří let věku dítěte. Jestliže ale bylo otcovství určeno souhlasným prohlášením obou rodičů na matrice nebo před soudem, což je Váš případ, je otcovství možné popřít pouze tehdy, je-li vyloučené, že by matrikový otec (Váš současný přítel - tedy oficiální nebiologický otec uvedený v současné době v rodném listě) mohl být otcem dítěte. V žalobě na popření otcovství tudíž můžete tvrdit, že jste v předmětné době s matrikovým otcem (Vaším současným přítelem) nesouložila a tudíž nemůže být otcem Vašeho dítěte, ale soud stejně nařídí provedení testů DNA. Vzory žaloby o popření otcovství najdete na našem webu v části VZORY ZDARMA.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.