Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V současné době jsme s manželem v rozvodovém řízení a se současným partnerem jsem v jiném stavu. Je možné určit otcovství ještě před narozením dítěte. Tedy zajistit, aby již v rodném listě dítěte byl jako otec uveden faktický, biologický otec a nikoli dle právní domněnky v tu dobu již bývalý manžel? Lhůtu 300 dní od nabytí právní moci Rozsudku o rozvodu manželství nestihneme. Děkuji, Eleonora

ODPOVĚĎ:
Určit otcovství je skutečně možné ještě vůči nenarozenému dítěti. Lze tak učinit souhlasným prohlášením obou rodičů před matričním úřadem či soudem nebo uzavřením sňatku s Vaším současným partnerem. Obě tato řešení ale vyžadují, abyste byla již rozvedená.

Pokud do doby narození dítěte nedojde k rozvodu Vašeho manželství a dítě se narodí ještě během trvání manželství nebo do 300 dní od jeho zániku, bude jako otec dítěte zapsán do jeho rodného listu Váš současný manžel. Váš přítel pak ale bude moci podat k soudu žalobu na popření otcovství. Pakliže bude jeho otcovství následně prokázáno - soud pravděpodobně nařídí provedení testů DNA - bude následně zapsán do rodného listu dítěte jako otec on.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.