Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Koupili jsme s manželem byt ve městě, můj finanční podíl na pořízení bytu i jeho vybavení je větší jak 90%, mohu ve své závěti uvést, že chci, aby tento byt dostala v dospělosti naše dcera? Jako dědictví po matce? Neexistuje předmanželská smlouva. Mohu v závěti požadovat, aby naše dcera byla vychovávána ve městě v blízkosti svých prarodičů, příbuzných a přátel mezi kterými vyrostla? Mohu v závěti upravit budoucí styk své dcery a prarodičů? Jde mi především o to,že můj manžel se zmínil, že pokud by zůstali s dcerou sami, rád by se vrátil do cca 150km vzdálené malé vesnice, kde není obchod, školka, prostě vůbec nic, než pár domů.

Vyrostl zde a také pravděpodobně zdědí dům, který je po hygienické stránce téměř neobyvatelný pro malé dítě, poté by přerušil vztah s mými rodiči, přičemž ví, že je naše dcera na nich citově závislá, protože je má v blízkosti od svého narození (jsou s ní častěji než vlastní otec). Pokud bychom např. byli rozvedeni, mohlo by se v závěti uvést, že požaduji východu své dcery svěřit prarodičům nebo např. aby se o ní postaral její kmotr? Prosím poraďte mi, je to poprvé co nad něčím takovým přemýšlím. Děkuji Vám. Magda

ODPOVĚĎ:
Pokud hovoříme o Vašem podílu na placení bytu, je rozhodující, z jakých finančních prostředků jste je poskytla. Pokud by šlo např. o Vaše úspory ze mzdy nabyté v průběhu manželství, jedná se o majetek ve společném jmění manželů SJM.
Pokud byste však tyto prostředky vlastnila již před vznikem manželství nebo je zdědila či získala darem, můžete v závěti požádat o zápočet těchto prostředků v rámci vypořádání společného jmění manželů, které soud provede ještě před vyřízením dědictví. Tím by se tyto prostředky vyčlenily ze SJM, a soud by je zařadil do dědictví.
V závěti můžete svou dceru určit jako dědičku tohoto výhradně Vašeho majetku.

V závěti nelze klást žádné podmínky, a pokud jde o Vaše požadavky ohledně bydliště Vaší dcery, jistě bude nejvhodnější se domluvit s manželem již nyní. V případě Vaší smrti by s největší pravděpodobností byla dcera svěřena do péče otce, neboť děti mají právo na své rodiče, a rodiče mají právo na své děti. Jediný důvod, proč by soud dceru jejímu otci nesvěřil je, že jeho výchova je pro dítě škodlivá, že ji nezvládá, a že dcera nemá vhodné podmínky k životu atd. To, že v jeho rodné vesnici není dostatečná občanská vybavenost není samo o sobě dostatečný důvod k nesvěření dítěte do péče. Špatné hygienické podmínky by byly vážnější důvod.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.