Počet stránek ve webu: 43.173

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem rodič dítěte s těžkým postižením. Jsem v situaci, ve které nevidím ani jedno rozumné řešení. Zatím mám syna doma, ale nevím, jak dlouho se o něj zvládnu postarat do budoucna (jestli dřív nezešílím). Stejně na tomhle světě nebudu věčně - jednou bude muset jít syn do nějakého zařízení. Všechna zařízení, která jsem obvolala jsou plná. A to nepřeháním. Poptávka převyšuje nabídku.

Celá tato situace mě přivádí k teorii, kterou Vám popíši. Jediná možnost, která mě napadá, je opravdu krajní. Řekla bych spíše zoufalá. Pokud by se dítěte rodiče zřekli z důvodu, že péče o syna je nad jejich síly, "zřekli" by se dítěte, kdo se o něj postará? Pak by bylo přijato do nějakého zařízení přednostně? I kdyby ano, má pak "rodič" právo si dítě vzít domů na víkend? Na svátky? Může pak ještě rodič ovlivnit to, jaké lékaře bude syn navštěvovat? Může se rodič vyjádřit k medikaci? Já si myslím že ne. Jak to prosím je? Takhle definitivně se od dítěte odříznout nechci. Chci jen pomoci s péčí, abych měla čas i na dceru. Děkuji za čas strávený nad tímto dotazem. Na internetu jsem odpověď nenašla.

 

ODPOVĚĎ:
Ve svém dotazu uvádíte, že hledáte pomoc s péčí o svého těžce postiženého syna a že zařízení, která jste kontaktovala, jsou plná. U pobytových zařízení (nejen) pro děti se zdravotním postižením poptávka výrazně převyšuje nabídku (kapacitu) a tato zařízení mají často dlouhé pořadníky a čekací doby. I tak ale doporučuji žádosti o přijetí do těchto zařízení podat - nejedná se sice o rychlé řešení, ale o řešení do budoucna. Z Vašeho dotazu nevyplývá, zda jste kontaktovala pouze pobytová zařízení nebo i jiná. Kromě pobytových služeb existují i terénní služby, jejichž pracovníci přijdou pomoci s péčí o syna přímo k Vám domů, nebo ambulantní služby, kam může Váš syn docházet alespoň na pár hodin během dne. I tyto služby samozřejmě mají pořadníky, ale čekací doby zde nebývají tak dlouhé jako u pobytových služeb - takže doporučuji žádosti podat a čekat, až se pro Vašeho syna uvolní místo. S vyhledáním dalších vhodných služeb Vám mohou pomoci pracovníci sociálního odboru na městském úřadě v místě Vašeho bydliště.
K Vašemu "krajnímu" řešení: Náš právní řád neumožňuje nic jako "zřeknout se" nebo "vzdát se" dítěte. Pokud cítíte, že Vás péče o syna vyčerpává a nemáte kvůli ní dost času na dceru, zkuste do péče o syna zapojit i (širší) rodinu. Možná mají Vaší blízcí pocit, že zvládáte vše dobře, ale když se jim svěříte se svými pocity, určitě Vám někdo z nich nabídne pomocnou ruku. Existují také různé podpůrné skupiny pro pečující, jejichž členové si vzájemné nabízejí podporu a pomoc - kontakty můžete najít na internetu nebo Vám je opět poskytnou na městském úřadě. Svěření syna do péče jiné osoby, do pěstounské péče nebo dokonce osvojení syna jinou osobu či ústavní péči považuji opravdu za krajní řešení. Odpovědi na Vaše otázky pak závisí právě na tom, jakým způsobem by byla péče o syna vyřešena -. například při pěstounské péči mají biologičtí rodiče vůči dítěti větší právě než při adopci, kde se osvojitel stává de facto novým rodičem dítěte se všemi právy a povinnostmi, které k tomu patří. Věžím se, že jedná jen o přechodné náročné období a že se Vám podaří péči o syna zajistit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.