Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám kamarádku, která žije se svým partnerem (nejsou manželé) a mají spolu tři malé děti. Partner kamarádky si našel novou přítelkyni a kamarádku teď chce nechat soudně vystěhovat. Chci se zeptat, zda může? Stejně tak se kamarádka bojí, že když by si odnesla při stěhování nábytek pro děti (palandy, ...) zda by ji mohl obvinit na policii, že mu nábytek ukradla. Děkuji, Zdeňka.

ODPOVĚĎ:
Pokud partneři bydlí v nemovitosti ve výhradním vlastnictví jednoho z partnerů, jedná se o situaci právně jednoduchou, bohužel nikoliv ve prospěch Vaší kamarádky. Vlastník nemovitosti je totiž plně oprávněn s ní nakládat, zcela podle své vůle a druhý partner nemá možnost jeho dispozice s nemovitostí ovlivnit. Stejně tomu tak je s bydlením – partnerovi vlastníka nesvědčí žádné užívací právo. Bohužel v dané situaci zákon partnery v nesezdaném soužití nijak nechrání. Zatímco v případě manželství existuje tzv. rodinná domácnost a manžela jednoduše vystěhovat nelze, v případě nesezdaného soužití může partner - vlastník nemovitosti - vystěhovat partnerku prakticky okamžitě. A pokud se ona nevystěhuje dobrovolně, může ji vystěhovat prostřednictvím žaloby o vyklizení, a to bez jakékoliv náhrady. Veškeré výhody jsou tedy při tomto rodinném uspořádání na straně vlastníka nemovitosti. Pokud se jedná o palandy pro děti, pak je rozhodné, kdo prokáže vlastnické právo k nim, kdo je koupil, atd... Pokud by se měla Vaše kamarádka vystěhovat, doporučuji okamžitě k soudu podat žalobu o určení výživného na děti. Jelikož nejsou manželé, nemůže požadovat i výživné na sebe, nicméně jakmile bude určeno výživné na děti, lze se dále obrátit se žádostí o sociální dávky.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Společné bydlení otce a matky dítěte, dětí a vystěhování matky s dětmi - může to otec dítěte, dětí udělat?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.