Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Ukládal jsem dceři peníze na stavební spoření. Manželka je ale vybrala (68.000 Kč) a účet zrušila. Šokovalo mě, že nikdo po mě, jako zakladateli spoření nechtěl žádné svolení k vybrání peněz ani zrušení účtu.
Ještě bych chtěl dodat, že jsem spoření založil já, platil já a na smlouvě jsem uveden jako jediný zákonný zástupce.
V bance mi řekli, že se matka dcery prokázala jako zákonný zástupce nezletilé klientky a že proto měli oprávnění jí peníze vydat (protože prý má právo jejím jménem a v jejím zájmu jednat). Dále mi řekli, že ani nemají povinnost mě informovat a tom z toho důvodu, že spoření je na jméno dítěte a že je jedno, kdo účet založil nebo kdo na něj vkládal peníze. Dále se odvolávali na to, že zákonný zástupce jedná v zájmu dítěte.
Nato jsem podal trestní oznámení na neznámého pachatele, protože jsem chtěl, aby bylo prošetřeno, kdo pochybil - zda má bývalá manželka nebo banka. Děkuji, Richard.


ODPOVĚĎ:
V současné době je podáno trestní oznámení a je tedy na orgánech činných v trestním řízení, aby posoudily, zda byly finance účelně vynaloženy ve prospěch dítěte nebo ne. Může se ale stát, že Policie odloží případ, protože se nebude jednat o společensky nebezpečné jednání.
Pokud trváte na tom, aby byly peníze vráceny (např. na nově vzniklý účet), je potřeba podat žalobu a věc bude řešena v opatrovnickém řízení. Při opatrovnickém řízení se pak soud bude zabývat skutečnostmi za jakých byly peníze vybrány, z jakého důvodu a zda byly účelně vynaloženy ve prospěch dítěte.

A pro ostatní návštěvníky dáváme radu: pokud budete zakládat stavební spoření potomkovi, ke smlouvě o stavebním spoření přiložte i žádost, ve které bude uvedeno, jak má být s penězy nakládáno a kdo může peníze vybrat a účet zrušit. Toto je zřejmě jediná možnost, jak preventivně předcházet situaci, která vznikla u našeho tazatele.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.