Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Byl podán návrh na rozvod manželství. Vlastním byt v osobním vlastnictví, ve kterém bydlí manželka s dcerou (6let). Já jsem se od nich před rokem odstěhoval, do bytu, který má ve vlastnictví manželka. Nyní po návrhu na rozvod bych chtěl uvolnit svůj byt k mému užívání. Manželce byl zaslán návrh na předání a převzetí bytu k 1/2017.

Manželka s tímto vystěhováním nesouhlasí, s odvoláním, že danou situaci chce řešit až v rámci vypořádání vzájemných vztahů v souvislosti s rozvodem manželství. Dále se odvolává na občanský zákoník § 692. Má právo užívat moji nemovitost, bez jakékoliv nájemní smlouvy, pokud má vlastní byt, do kterého se může přestěhovat. Oba byty jsou ve stejném městě, tudíž nezletilá dcera, zůstává nadále ve stejné školce. Děkuji za odpověď, Petr.

ODPOVĚĎ.
Bohužel z titulu manželství a vedení rodinné domácnosti ve Vašem bytě má manželka na tento postup právo a dokud nebudete rozvedeni, neexistuje žádná možnost, jak ji z bytu vystěhovat nebo ji přimět, aby hradila např. i náklady na bydlení v předmětném bytě. Odpovědí tedy je, že i když má svůj byt, nelze ji nijak přimět, aby do rozvodu manželství bydlela v tomto svém bytě, lze to až po rozvodu manželství.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.