Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je možné i přes nesouhlas jednoho z rodičů, aby stávající lékař na žádost druhého rodiče, zrušil/odhlásil dceru u zdravotní pojišťovny, aby ji mohl zaregistrovat nový lékař? Pokud ano, prosím odkaz podle jakého zákona se má lékař řídit. Děkuji Milan

ODPOVĚĎ:
Občanský zákoník stanoví, že obecně postačí, aby za dítě vůči třetí osobě jednal jeden rodič. Situaci kdy dva zákonní zástupci jednají vůči lékaři rozdílně, řeší, tak že se nepřihlédne k projevu žádného z nich (§ 32 NOZ) a lékař tedy nemůže poskytnout žádné zdravotní služby. Tedy např. může poskytnout výpis ze zdravotnické dokumentace, nicméně přihlašující lékař dítě nemůže přihlásit.
Pokud spor mezi rodiči přetrvá (a nejedná se o akutní péči, jejíž neposkytnutí by ohrozilo život dítěte, nebo naopak o naprosto obvyklé zákroky jako např. předepsání obvyklých léků) použije se ustanovení, podle kterého soud na návrh jednoho z rodičů rozhodne, který z rodičů a jak bude za dítě vůči lékaři jednat (§ 877 NOZ).
Dále má k věci právo vyjádřit se i samotné dítě, neboť pokud mu to jeho rozumová a volní vyspělost umožňuje, může se samo dítě vyjádřit, jakého lékaře bude navštěvovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.