Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Prosím o právní názor jak řešit vypořádání majetku po rozvodu, když jsem před mnoha lety požádal zaměstnavatele o poskytnutí stabilizačního příspěvku na pořízení družstevního bytu. Zaměstnavatelem byla se mnou uzavřena smlouva na dobu určitou. Tento za mne uhradil 100% členského podílu na družstevní byt.

Sám jsem uhradil ostatní poplatky spojené s přijetím do bytového družstva. Všechny tyto platby byly bytovému družstvu uhrazeny před uzavřením manželství. Byty tehdy nebyly ihned k dispozici. Ten jsme dostali 13 dní po sňatku a manželka tím získala polovinu členského podílu bytu. Nyní si prostřednictvím svého právního zástupce nárokuje byt celý, s neadekvátním vypořádáním. Syn je již zletilý mimo domov, žena by mohla bydlet u své matky ve dvojdomu jehož část po úmrtí svého otce dědila, ovšem dědictví se zřekla ve prospěch své matky, která zde dnes žije sama. Já osobně bych neměl kam jít bydlet. Mám šanci na úspěch při případném soudním sporu v případě, že nedospějeme k dohodě a jak se přihlíží k tomu, že veškeré prostředky na pořízení družstevně stabilizačního bytu byly z mé strany uhrazeny před sňatkem, sice v nepatrné výši, když se tržní hodnota bytu proti původní mnohonásobně zvýšila. Děkuji, Jarmil

ODPOVĚĎ:
Nemusím uvádět, že Vaše situace je poměrně složitá. Fakticky jste členská práva nabyli po vzniku manželství a tudíž k bytu máte oba stejná práva.
Jak Nejvyšší soud několikrát již zopakoval je právní status členských práv skutečností svého druhu - např. nabytí členských práv není zcela bezvýhradně majetkovým nárokem a zrušení členství jednoho z manželů za trvání manželství je právně nemožné. Osobně se s takovým pohledem neztotožňuji, ale nelze jej opomíjet.
Nelze odhadnout Vaši šanci na získání bytu, nicméně troufám si tvrdit, že není možné, abyste o byt přišel kompletně bez náhrady (min. polovina majektu Vám náleží). Skutečnost, že jste veškeré platby realizoval sám, uvést a patřičně podložit můžete, soud je může zohlednit při rozhodování o výši náhrady při vypořádání. Nárok manželky na část bytu vyplývající z členství v družstvu to ovšem neohrozí.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.