Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 2008 jsme s partnerkou koupili podíl v družstvu, jde o družstevní byt. Byli jsme partneři, ne manželé - musela být smlouva o převodu uvedena jen na přítelkyni. V dubnu 2010 jsme se vzali a rádi bychom nechali převést 50% vlastnických práv mé manželky v bytovém družtvu na mě.

Jakou formou musí být takový převod proveden (ohlášení na družstvu, smlouva o převodu podílu v družstvu?), aby byl právně v pořádku? Je tento převod zpoplatněn nějakou daní? Manželka je na rodičovské dovolené a tento rok neměla žádné zdanitelné příjmy. Mohu si podat při daňovém vyrovnání za rok 2011 žádost o snížení daňového základu a vrácení části zaplacených úroků za úvěr ze stavebního spoření? Nejsem majitelem práv k našemu bytu, ale jsem veden ve smlouvě o úvěru ze stavebního spoření od jejího vzniku v roce 2008 jako spoludlužník. Děkuji, Norbert

ODPOVĚĎ:
V prvé řadě se obraťte na vedení družstva ohledně vaší situace, popř. shlédněte jeho stanovy. Sepište písemnou smlouvu o převodu podílu a členských práv s úředně ověřenými podpisy, kterou pak družstvu předáte. Převod by neměl být zatížen daní.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.