Počet stránek ve webu: 43.110

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Stal jsem se členem bytového družstva zhruba před deseti lety za účelem privatizace domu. Dům byl městskou částí převeden na družstvo. Byt jsem splácel po dobu zhruba 9 let tj do roku 2007. V roce 2007 družstvo odkoupilo od městské části i pozemek, který byl splacen v roce 2009.

V roce 2006 jsem se oženil. Nyní mám zažádáno o rozvod. Byt je stále družstevní, ale momentálně by se měl převádět do OV. Chtěl bych se zeptat, jestli mám nárok na to, aby tento byt byl do katastru nemovitostí zapsán pouze na mé jméno (manželka není členem družstva) nebo jestli mohu s bytem disponovat tj. převést členská práva na třetí osobu. Děkuji, Samuel

ODPOVĚĎ:
Právní úpravu společného nájmu manželů a následného vypořádání upravuje §704 a násl. Občanského zákoníku. Stal-li se některý z manželů nájemcem bytu před uzavřením manželství, vznikne oběma společný nájem bytu a to uzavřením manželství; stejně tak, vzniklo-li před uzavřením manželství některému z manželů právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu. Tak vám vznikl společný nájem, avšak manželka se nestala členem družstva.
Pokud jste nabyl práva na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu před uzavřením manželství, zanikne právo společného nájmu bytu rozvodem; právo byt užívat zůstane tomu z manželů, který nabyl práva na nájem bytu před uzavřením manželství.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.