Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych zjistila, na co bych měla mít nárok po rozvodu. Dostala jsem se do situace, kdy je rozvod pro všechny nejlepší řešení. Zkusím popsat fakta, předem se omlouvám, pokud budu odbíhat, jsem ze všeho vcelku rozhozená.   V současné době jednáme o dítě, o rozvod jsem formálně ještě nezažádala.   Majetek žádný nemáme, v dubnu 2010 dostal tehdy ještě přítel hypotéku, příjem stačil, tak jsme neřešili nic více.

V srpnu téhož roku jsme se vzali. Chápu, že byt i hypotéka je pouze na manžela, teď vidím, jak jsem byla naivní, ale přijde mi absurdní po těch letech si vzít jen, co jsem si přinesla. Vždyť jsem do společné kasy přispívala také. Myslíte, že mám nárok na nějaké odškodnění? Druhá věc týkající se peněz... Jsem dlouhodobě nemocná, posudkový lékař napsal osoba zdravotně znevýhodněná, mohu pracovat jen na půl úvazku lehkou kancelářskou práci, jistě si umíte představit, že se nabídky jen hrnou. Aktuálně rok na úřadu práce, většinu z toho v neschopnosti. A i když se snažím zdravotně dát se do kupy, chodím soukromě na fyzioterapie, stálo mě to za ten rok téměř všechny peníze, co mi zbyly z dědictví po matce /pojistka/, moje zdraví se nijak nelepší, pohoršila se i imunita, zřejmě z trvalého stresu. Manžel mi od prosince 2023 nepřispívá žádnou částkou, doma mám kde přespat a stravu, ale nic více. 1.900 Kč které posílá měsíčně, vydám za lítačku, telefon, obědy pro dceru, zbytek projezdím, když ji vodím na trénink. Nemám peníze ani na léky, pomáhá mi můj otec. Je tohle v pořádku, že někdo má a někdo ne? Mám nárok na nějaký příspěvek od něj? Snad jsem napsala vše potřebné, opravdu nejsem v úplně psychické pohodě a hůře mi to myslí. Děkuji za Váš čas, hezký den přeji, Nina.

 

ODPOVĚĎ:
Dokud jste manželé, má manžel povinnost Vám zajišťovat stejnou životní úroveň, jakou má on sám. Tedy není možné, abyste Vy jako manželka živořila a on naopak fungoval nadmíru dobře. Pokud Vám výživu neposkytuje dobrovolně, dostala byste výživné i soudně prostřednictvím žaloby o výživné manželky. Po rozvodu už bohužel není nárok na výživné na manželku, měla byste maximálně nárok na polovinu splátek hypotéky uhrazených za manželství, ovšem po odečtení měsíčního nájmu, který byste za obdobnou nemovitost v dané lokalitě hradili.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.