Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po skončení rodičovské dovolené mi zaměstnavatel nabízí pozici, kterou jsem měla před odchodem na mateřskou a rodičovskou dovolenou, ale s úplně jinou náplní práce, kterou jsem při nástupu do zaměstnání společně se smlouvu podepsala. Navíc bych většinu času měla být na služebních cestách mimo obec zaměstnavatele. Pokud danou nabídku nepřijmu, je toto důvod k ukončení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele? Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel je po skončení rodičovské dovolené povinen postupovat podle § 38 zákoníku práce a přidělovat zaměstnanci práci dle pracovní smlouvy. Pokud je nově nabízená práce s úplně jinou náplní, bude se nejspíš jednat o jiný druh práce. Je-li v pracovní smlouvě druh práce uvedený příliš obecně (např. referent), je druh práce definovaný právě náplní práce. Je tedy pravděpodobné, že by se jednalo o změnu pracovní smlouvy, se kterou byste musela souhlasit.
Pokud jde o pracovní cesty, uplatní se § 240 odst. 1 zákoníku práce, podle kterého těhotné zaměstnankyně a zaměstnankyně a zaměstnanci pečující o děti do věku 8 let smějí být vysíláni na pracovní cestu mimo obvod obce svého pracoviště nebo bydliště jen se svým souhlasem. Tento souhlas je nutné dávat ke každé cestě zvlášť. Zaměstnavateli tedy nestačí jeden obecný souhlas uvedený například v pracovní smlouvě, nemůže Vám cestu nařídit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.