Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zaměstnavatel mi ze dne na den, pouze ústně, zrušil smlouvu o pohotovostech (není to má hlavní pracovní smlouva). Je to v pořádku? nemám nárok na odstupné či náhradu ušlé mzdy? Smlouva o pohotovostech byla jako dodatečná smlouva k mé klasické pracovní smlouvě, původně byla na dobu určitou, nicméně po uplynutí doby pokračovala volně dál a zaměstnavatel mi pravidelně vyplácel mzdu za provedené pohotovosti. Děkuji, Mojmír

ODPOVĚĎ:
Pokud smlouva byla uzavřena do dobu určitou a její platnost skončila uplynutím doby, na niž byla uzavřena, . další nároky nevznikají.
Dohoda o výkonu pracovní pohotovosti může být sjednávána i ústně, může být sjednávána na dobu neurčitou nebo na určité delší období, ale může být sjednávána i případ od případu v návaznosti na potřebu držení pracovní pohotovosti. Jakým způsobem bude dohoda o pracovní pohotovosti sjednávána, zda ústně či písemně, jednorázově anebo na delší dobu, záleží na rozhodnutí zaměstnavatele, které je ovlivněno jeho potřebou výkonu pracovní pohotovosti, jejím rozsahem a také tím, zda se jedná o běžnou součást činnosti zaměstnavatele nebo se jedná o krátkodobou nárazovou potřebu.
Je to proto možný i postup, kdy zaměstnanec konal pohotovost i bez písemné smlouvy a zaměstnavatel následně zaplatil.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.