Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji ve firmě která má finanční problémy. Výplaty chodí se zpožděním. Dluží dodavatelům. Majitel chce firmu "uspat" založit firmu novou. Nepotřebným zaměstnancům dát klasickou výpověď s dostupným. Zbytek zaměstnanců (týká se i mne) převést do nové firmy s menší mzdou, aby zachoval provoz. Musím souhlasit s převodem a novou pracovní smlouvu podepsat?

Nebo trvat na klasické výpovědi s výpovědní lhůtou a odstupným? Ve firmě nechci zůstat. A chci se zaevidovat na úřadu práce. Abych nezůstala bez finančních prostredku. Děkuji za odpověď, Mirka

 

ODPOVĚĎ:
Pokud bude docházet k převodu zaměstnanců v souladu s § 338 zákoníku práce, není nutné se zaměstnanci ukončovat pracovní poměr a sepisovat nové pracovní smlouvy. Na přejímajícího zaměstnavatele přejdou automaticky pracovní poměry, ale i dohody konané mimo pracovní poměr (dohody o provedení práce a dohody o pracovní činnosti). V takovém případě by nebylo možné Vám bez dalšího snížit  mzdu.
Pokud nebudete s převodem souhlasit, je možné dát výpověď, bez nároku na odstupné. Jestliže to zaměstnanec udělá ve lhůtě dvou měsíců ode dne nabytí účinnosti přechodu a důvodem skončení pracovního poměru budou podstatně zhoršené pracovní podmínky u nového zaměstnavatele, může se soudně dovolat nároku na odstupné.
Pokud se nejedná o převod podle §ů 3387 zákoníku práce, je jediný možný způsob ukončení pracovního poměru s odstupným a následně uzavření nové pracovní smlouvy nebo uzavření dohody (která často bývá bez odstupného) a následné uzavření nové smlouvy. K podpisu nové smlouvy Vás nemůže nikdo nutit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.