Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně ukončení pracovního poměru na dobu neurčitou. Od 15.8.2023 jsem zaměstnaná u firmy. Dne 12.3.2024 přijela paní manažerka s tím že se pobočka uzavírá a drsným způsobem mě nutila podepsat výpověď dohodou! To jsem odmítla s tím, že si chci minimálně papír přečíst v klidu doma. To mi samozřejmě odmítla.

Začala vyhrožovat, že mě přemístí na jinou pobočku do úplně jiných měst jako služební cestu, že na to mají nárok a pokud tam nedorazím budu mít absenci a stejně mě pak za to vyhodí. Ve smlouvě sice mám souhlas s pracovní cestou, ale na jak dlouho a je to zákonné? Mám dvě malé děti 4 a 7let! K datumu 13.3.2024 jsem nastoupila na neschopenku a i ten den se na trvalo uzavřela naše pobočka (protože už jsem byla jediný zaměstnanec) jen chci dodat že v pracovní smlouvě mám výkon práce Milovice, kde byla pobočka a i zde bydlím! Jak mám prosím postupovat dál? Mám nárok na odstupné? A když mě lékař v blízké době uschopní kam se mám vrátit do práce? A neměla bych tedy dostat výpověď teď v době nemocenské a na co mám z finančního hlediska nárok? Moc děkuji za odpověď. Nikola.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 42 zákoníku práce se pracovní cestou rozumí časově omezené vyslání zaměstnance zaměstnavatelem k výkonu práce mimo sjednané místo výkonu práce. Zaměstnavatel může vyslat zaměstnance na dobu nezbytné potřeby na pracovní cestu jen na základě dohody s ním.
Během pracovní cesty by Vám kromě mzdy náležely také cestovní náhrady, což je dobré zaměstnavateli připomenout. Praxe ukazuje, že zaměstnavatelé ve snaze dotlačit zaměstnance k ukončení pracovního poměru, takto pracovní cesty využívají. Podle názoru inspektorátu práce se však jedná o obcházení zákoníku práce. Navrhuji proto vysvětlit toto zaměstnavateli s tím, že věc budete pro jistotu konzultovat s inspektorátem práce.
Navíc se u Vás uplatní ů 240 odst. 1 zákoníku práce, podle něhož platí, že zaměstnanci pečující o děti do věku 8 let smějí být vysíláni na pracovní cestu mimo obvod obce svého pracoviště nebo bydliště jen se svým souhlasem.
nestačí obecný souhlas v pracovní smlouvě, jedná se o kvalifikovaný souhlas s každou pracovní cestou zvlášť.
Před ukončením pracovní neschopnosti je třeba kontaktovat zaměstnavatele, sdělit mu, od jakého data jste připravena k výkonu práce a požadovat přidělování práce podle pracovní smlouvy. Pokud zaměstnavatel takovou práci nemá, vzniknout překážky na jeho straně a Vám bude náležet náhrada mzdy.
Řešení následně bude na zaměstnavateli, kdy pravděpodobně využije některý z výpovědních důvodu podle § 52 písm. a) až c) zákoníku práce a Vám vznikne nárok na odstupné. Konkrétní výpovědní důvod podle těchto písmen však musí být ve výpovědi uveden.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.