Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji jako lékárník v lékárně, která má otevírací dobu od 8:00 do 20:00. Neděláme dvanáctky, ale ranní a odpolední směny. V mém případě je ranní směna od 8 do 14 a odpolední od 14 do 20, mám zkrácený úvazek 0,75. Při poslední pravidelné kontrole u našeho závodního lékaře mi lékař napsal do zprávy, že ze zdravotních důvodů (Crohnova nemoc, lupenka, prodělaná mozková příhoda, operace páteře…) bych měla dělat jen ranní směny.

Zaměstnavatel se k tomu postavil tak, že pro ně nejsem zdravotně způsobilá a dostanu výpověď. Ale já svoji práci mohu vykonávat stále stejně, jen potřebuji upravit pracovní dobu. Pobírám invalidní důchod 1. stupně a nemohu si dovolit nepracovat. Jedná zaměstnavatel správně? Děkuji za odpověď Zita.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 81 odst. 1 zákoníku práce pracovní dobu rozvrhuje zaměstnavatel a určí začátek a konec směn. Při rozvržení pracovní doby je zaměstnavatel povinen přihlédnout k tomu, aby toto rozvržení nebylo v rozporu s hledisky bezpečné a zdraví neohrožující práce.
Zaměstnavatel však není povinen vycházet vstříc zaměstnanci s rozvržením pracovní doby, např. pouze ranní směny, jestliže potřebuje zaměstnance i na směny odpolední.
Zaměstnavatel se může se zaměstnancem takto dohodnout, ale jeho povinnost to není, zejména pokud by to znamenalo změnu pracovní smlouvy, s níž by musely souhlasit obě smluvní strany.
Zaměstnavatel proto může zprávu lékaře vyhodnotit tak, že jste ztratila zdravotní způsobilost pro práci dle pracovní smlouvy a může následovat výpověď podle § 52 písm. e) zákoníku práce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.