Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Podepsala jsem se svojí vedoucí dohodu o ukončení pracovního poměru. Vznikl mezi námi rozpor ohledně mé pracovní náplně a pozici. Protože mě nemohla pro žádné porušení pracovních povinností vyhodit hned, ale z osobní averze mě na pracovišti nesnese, navrhla mi po telefonické dohodě s jednatelkou firmy (= svým rodinným členem) následující:

1. Podepíšu dohodu o ukončení pracovního poměru s 2 měsíční výpovědní lhůtou.
2. Už do práce nepřijdu, zůstanu doma, poběží mi i nadále mzda.
Za dohodnutých podmínek jsem dohodu o ukončení pracovního poměru podepsala.   Teď se obávám, aby proti mě následně nepoužili paragraf 55 - neomluvenou absenci a okamžité rozvázání pracovního poměru, když do práce ve výpovědní lhůtě nepřijdu.   Zajímalo by mě, jakou platnou váhu má písemná dohoda č. 2, viz příloha, kdyby opravdu proti mě paragraf 55 chtěli použít. Dále se chci zeptat, zda mohu v této výpovědní době nastoupit na brigádu, protože budu zřejmě pobírat jen holý základ platu bez os. hodnocení a prémií. Děkuji Judita.

 

ODPOVĚĎ:
Smluvní ujednání má v tomto případě přednost a i takováto dohoda, která je zachycena písemně, bude dostačující.
Pokud jde o možnost pracovat jinde, možné to je, je však nutné dodržet § 304 odst. 1 zákoníku práce, podle něhož zaměstnanci mohou vedle svého zaměstnání vykonávaného v základním pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.