Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám pracovní smlouvu na dobu určitou ta mi končí 8.2.2023. Nyní mě zaměstnavatel oznámil, že provozovnu, na které pracuji, bude rušit k 31.12.2022 a přinesl mi výpověď k tomuto datu pro nadbytečnost. Nicméně já jsem těhotná, je to teprve 3. měsíc. Předpokládám, že na mateřskou bych odcházela stejně až někdy koncem března 2023.

Nevím zda se mě týká ochranná lhůta pro těhotné nebo jestli v tomto případě má zaměstnavatel právo mi dát výpověď a hlavně, kde budu od ledna pracovat, když mi tu pobočku zruší a nemůže mi dát výpověď? Nebo mi ji může dát? A jak je to s ochranou lhůtou, když mám smlouvu jen do února? To se těhotenstvím ruší ta doba určitá? Musím zůstat u něj zaměstnaná? Nebo mi ta smlouva tak jako tak skončí? Děkuji. Kristýna.

 

ODPOVĚĎ:
I přestože je zaměstnankyně těhotná, nic to nemění na tom, že pracovní poměr skončí nejpozději dnem uvedeným ve smlouvě na dobu určitou.
Na těhotné zaměstnankyně se vztahuje ochranné opatření zákazu výpovědi. Z tohoto zákazu ale existují výjimky: mezi ně patří i neplatnost zákazu výpovědi pro organizační změny uvedené v § 52 písm. a) a b) ; to neplatí v případě organizačních změn uvedených v § 52 písm. b), jestliže se zaměstnavatel přemísťuje v mezích místa (míst) výkonu práce, ve kterých má být práce podle pracovní smlouvy vykonávána.
Ustanovení § 52
a) ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část,
b) přemísťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část.
Zaměstnavatel Vám také může přidělovat práci na jiné pobočce, pokud to odpovídá pracovní smlouvě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.