Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem zaměstnána u personální agentury na HPP na dobu neurčitou. Z důvodu Covid-19 zrušil uživatel agentuře přidělení některých zaměstnanců, včetně mě. Od 20.3.2020 jsme na 60% doma. Dnes (12.05.2020) mi z agentury volali, že mám k 30.4. podepsat dohodu o skončení PP, protože už na nás nemají finanční prostředky.

Stát jim prý dává jen 30%, zřejmě dalších cca 30% vrací státu na zdr. a soc. pojištění, jinak si to nedovedu vysvětlit. Problém je, že ve smlouvě je v odstavci II. bod b, viz. příloha, který je k tomu asi opravňuje skončit PP ze dne na den bez souhlasu zaměstnance. Chci se o tom ujistit, zda mám dohodu podepsat nebo požadovat klasickou výpověď. Na další straně smlouvy je uvedeno, že výpovědní doba se řídí ZP. Zbyla mi i nevyčerpaná dovolená v počtu 26 dní. Na dotaz, zda mi ji zaplatí, mi bylo řečeno, že na to nemají peníze. Nevím, zda mám v dnešní době šanci tyto peníze z nich vůbec dostat. Děkuji předem za zodpovězení těchto dvou dotazů. Hana.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 4a odst. 4 zákoníku práce platí, že vzdá-li se zaměstnanec práva, které mu tento zákon, kolektivní smlouva nebo vnitřní předpis poskytuje, nepřihlíží se k tomu. I kdyby tedy v pracovní smlouvě bylo sjednáno, že lze ukončit pracovní poměr ze dne na den bez souhlasu zaměstnance, je takové ustanovení neplatné a nepřihlíží se k němu. Předpokládám, že agentura si je toho vědoma, jinak by nepožadovala podepsání dohody. Doporučuji dohodu nepodepisovat a trvat na řádné výpovědi, kdy důvodem pravděpodobně bude nadbytečnost a vznikne tak nárok na odstupné.
Nevyčerpaná dovolená by měla být po ukončení pracovního poměru proplacena.
Nároku na zaplacení dlužné mzdy, odstupného i nevyčerpané dovolené je nezbytné domáhat se soudní cestou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.