Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po 7,5 letech mi končí rodičovská dovolená, tedy RD (3 děti) do tří let věku dítěte. Jsem zaměstnaná na dobu neurčitou od roku 2001, v pracovní smlouvě jako administr. pracovník. Před nástupem na první MD jsem asi osm let pracovala jako fakturantka a sklad. účetní. Než jsem nastoupila na první MD, zaměstnavatel si našel náhradu, kterou jsem zaučovala a pracuje ve firmě dodnes na stejné pozici. Jakou má pracovní smlouvu nevím.

Zaměstnavatel mi nabídl jiné pracovní místo (referent pro dopravu a logistiku) po kolegovi, který odchází do důchodu. Pracovní pozici nejsem ale schopná vykonávat, protože nemluvím aktivně cizím jazykem (k této pozici to zaměstnavatel vyžaduje) a také proto, že mi nevyhovuje pracovní doba 6-14:45 + musím být časově flexibilní i po pracovní době. Potřebuji děti ráno odvést do školky a odpoledne vyzvednout.
Na úpravu pracovní doby (zkrácený úvazek) zaměstnavatel odmítl přistoupit. Rozhodla jsem se tedy pro ukončení pracovního poměru dohodou ke dni, kdy mi končí i RD, zaměstnavatel s tím souhlasí. Důvod bych uvedla péče o dítě do 4 let. Nyní ale přemýšlím, jestli bych neměla nárok na odstupné a nebylo by pro mě lepší, abych dostala výpověď pro nadbytečnost od zaměstnavatele nebo abychom v dohodě uvedli důvod nadbytečnost?
Zaměstnavatel již hledá nového referenta a na ÚP je pozice evidována pod "obchodem" a ne "administrativou". Nabídku na odstupné jsem od zaměstnavatele samozřejmě nedostala : -) Moc děkuji za Vaši odpověď. Marie

 

ODPOVĚĎ:
Podstatné je, jak vymezena nově nabízená pozice, resp. uvedený druh práce, jak tedy byl uváděn předchozí pracovník na tomto místě a co je konkrétní náplní práce. Administrativní pracovník je jako vymezení druhu práci velmi nedostatečné.
Podstatné podle mého názoru také je, že Vám byla nabídnuta pozice, která neodpovídá Vaší kvalifikaci. Nemá-li pro Vás zaměstnavatel jiné uplatnění, mohlo by se skutečně jednat o nadbytečnost. O tom je však nutné jednat se zaměstnavatelem, případně nechat rozhodnout soud.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.