Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Jsem v pracovní neschopnosti a zároveň ve zkušební době u nového zaměstnavatele. Zkušební doba mi končí 30.4.2019 (při pracovní smlouvě do 31.12.2019). Moje neschopnost ale bude určitě pokračovat i po ukončení zkušební doby. Pokud mi však dá můj zaměstnavatel výpověď ve zkušební době a já zůstanu v pracovní neschopnosti, musím se hlásit na pracovním úřadu nebo mi bude i nadále vyplácena dávka z neschopnost jako doposud přesto, že vlastně nebudu mít zaměstnavatele. Děkuji, Mirka

ODPOVĚĎ:
Především je nutno uvést, že v době pracovní neschopnosti zkušební doba neskončí. Podle § 35 odst. 4 zákoníku práce se o dobu celodenních překážek v práci, pro které zaměstnanec nekoná práci v průběhu zkušební doby, a o dobu celodenní dovolené zkušební doba prodlužuje.
Vzhledem k tomu, že ve zkušební době je zaměstnanec chráněn proti výpovědi jen prvních 14 dnů pracovní neschopnosti, je možné od 15. dne neschopnosti pracovní poměr zrušit. Pokud bude Vaše pracovní neschopnost trvat i nadále, není možné se zaevidovat na úřadu práce.
Podle § 25 odst. 2 písm. a) zákona o zaměstnanosti se uchazečem o zaměstnání nemůže stát fyzická osoba v době, po kterou je uznána dočasně neschopnou práce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.