Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Maminka odchází z pozice vedoucí učitelky do důchodu. Má smlouvu na neurčito, ale ředitelka ji podsouvá výpověď. Maminka se rozhodla, že do důchodu nastoupí. Problém: má nevyčerpanou dovolenou, a proto ředitelce sdělila, že bude učit do konce června /práce s dětmi/ a v červenci a srpnu si vybere dovolenou, a po dovolené, od 28.8.2018 nastoupí do důchodu.

Chtěla to tak, aby ji ředitelka jěště náhodou nedala pracovat o prázdninách (a třeba dovolenou proplatila). Chci se zeptat, jak má vypadat správně napsaná výpověď, ve které budou zakotveny tyto věci. A kdy nejpozději má výpověďdát ředitelce? Existuje dvouměsíční výpovední lhůta nebo je to jinak? Ředitelka už od ledna 2018 mamce podsouvá výpověď, kterou už napsala ředitelka (i se souhlasem), a mamka zatím nepodepsala s tím, že se poradí s právníkem. Jak má postupovat správně? Děkuji. Denisa

ODPOVĚĎ:
Je na Vaší mamince, kdy se rozhodne odejít do důchodu, resp. dát výpověď. Výpovědní doba v případě výpovědi dané zaměstnancem je dvouměsíční, počíná běžet prvním dnem kalendářního měsíce po měsíci, ve kterém byla výpověď doručena druhé straně.
Zaměstnavatel jí může dovolenou nařídit, a to i v průběhu běhu výpovědní doby. Pokud dá výpověď a zaměstnavatel jí dovolenou nenařídí, je povinen jí poskytnout náhradu mzdy za tuto nevyčerpanou dovolenou ve výši průměrného výdělku. Dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen stanovit Vám s přihlédnutím k Vašim potřebám a svým provozním potřebám, ideálně alespoň 2 týdny vcelku, a to písemně, min. 14 dnů předem. Samozřejmě se můžete na době čerpání dovolené dohodnout.
Jako nejvhodnější postup ve Vašem případě by zřejmě bylo podání výpovědi tak, aby byla doručena nejpozději do 30.6. 2018. Výpovědní doba by Vám pak končila 31.8.2018. Zároveň můžete zaměstnavatele požádat o čerpání dovolené a navrhnout mu její čerpání tak, jak je pro Vás vhodné. Zaměstnavatel to však nemusí akceptovat a jestliže do skončení pracovního poměru zaměstnanec dovolenou nevyčerpá, musí mu ji zaměstnavatel proplatit.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nevyčerpání dovolené na konci pracovního poměru a proplacení
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.