Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)

Zaměstnavatel se mnou chce po šesti letech (2012-2018) rozvázat pracovní poměr. Jako důvod mi sdělil, že se práce pro mě už nehodí a nabídl mi jiný druh práce nebo rozvázání poměru. O tuto novou pracovní pozici, ale já nemám zájem. Osobní názor na to mám, že jsem se stal ve firmě nadbytečným.

Chci se zeptat, jak mám rozvázat pracovní poměr, abych měl nárok na odstupné. A může mě zaměstnavatel nějakým způsobem poškodit, aby mi nemusel vyplatit odstupné, např. když zjistí, že jsem používal internet k soukromým účelům? Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Aby vznikl nárok na odstupné, musí buď zaměstnanec dostat výpověď z následujících důvodů:
a) ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část,
b) přemísťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část,
c) stane-li se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách,
nebo uzavřít dohodu ze stejných důvodů, přičemž tento důvod m usí být v dohodě specifikován.
Posledním důvodem je ukončení pracovního poměru pro pracovní úraz nebo nemoc z povolání a následnou nemožnost dále práci vykonávat.
Při ukončení pracovního poměru z jiných důvodů nárok na odstupné nevznikne.
Pokud zaměstnanec porušuje právní povinnosti vztahující se k jím vykonávanéí práci (např. používá pracovní prostředky zaměstnavatele k soukromým účelům), může zaměstnavatel postupným i kroky dosáhnout ukončení pracovního poměru. Vždy bude záležet na druhu provinění zaměstnance a na zvoleném postupu zaměstnavatele.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nedovolené používání pracovního internetu zaměstnancem k soukromým účelům - vliv na vyplacení odstupného
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.