Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V případě odmítnutí proplacení práce přesčas, která byla nařízena zaměstnavatelem, může zaměstnanec podat okamžitou výpověď s nárokem na odstupné? Radka


ODPOVĚĎ:
Zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit jestliže mu zaměstnavatel nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí termínu splatnosti.

Za práci přesčas přísluší zaměstnanci buď příplatek nebo náhradní volno, nikoliv náhrada mzdy. Se zaměstnavatelem se zkuste dohodnout na volnu či proplacení přesčasu. Pokud s ním nebude rozumné dohody, upozorněte ho, že porušuje Zákoník práce a Vy si máte právo stěžovat Inspekci práce na tento postup zaměstnavatele.

Pracovní poměr můžete ukončit výpovědí bez udání důvodu (jak jsem uvedla okamžitá výpověď  s nárokem na odstupné Vám v tomto případě nepřísluší) s dvouměsíční výpovědní lhůtou, můžete si stěžovat si na Inspekci práce na zaměstnavatelovo chování a podat návrh na soud a dlužnou částku vymáhat soudní cestou.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.