Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Měla jsem pracovní dobu na dobu neurčitou (pracovala jsem v obchodě jako prodavačka), od února 2010 mě vedoucí pracovnice naznačila, že se vrátí jedna paní z mateřské dovolené a já (jelikož jsem nastoupila poslední) je budu muset do června opustit. Tak jsem si aktivně hledala jiné zaměstnání. Teď jsem od 1.6.2010 na novém pracovním místě, kde mě žádají o zápočtový list a mé bývalé pracoviště mi ho nechce vydat z důvodu toho, že jsem nepodala výpověď. Nevím co mám dělat. Chtějí, abych si tu výpověď napsala sama a aby byla dohodou. Prosím, poraďte mi co mám dělat, jestli si tu výpověď mám napsat, nebo mi jí mají napsat oni. Díky, Olina


ODPOVĚĎ:
Pokud jste měla standardní pracovní smlouvu na dobu neurčitou, tak výpověď podávat nemusíte. Vy byste ji měla dostat od nich současně s tříměsíčním odstupným. Důvod je, že pro Vás zaměstnavatel nemá práci, takže z organizačních důvodů. Můžete z tohoto důvodu ukončit smlouvu i dohodou, a i v tomto případě Vám odstupné náleží.

Pokud Vám nebudou chtít dát výpověď, a ani zápočtový list, můžete je žalovat u soudu, protože jste stále zaměstnaná a náleží Vám náhrada mzdy.

Můžete tedy sepsat ukončení pracovního poměru z organizačních důvodů dohodou sama a žádat tříměsíční odstupné. Tato dohoda bude účinná až po podpisu zaměstnavatelem.
Pokud podáte výpověď sama, a ne oni, tak nemáte nárok na tříměsíční odstupné.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.