Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl bych se Vás zeptat jestli zaměstnavatel má právo nutit zaměstnance v pracovní neschopnosti pokaždé, když potřebuje něco podepsat zvát do práce? Jelikož zaměstnanec požádal zaměstnavatele, aby zaměstnavatel na náklady zaměstnance posílal mu poštou veškeré doklady k podpisu nicméně zaměstnavatel to odmítnul.

Jestli na to zaměstnavatel má právo odmítat, když zaměstnanec je na neschopence. Děkuji předem za odpověď. S pozdravem Norbert.

 

ODPOVĚĎ:
Obecně platí, že zaměstnanec je povinen od okamžiku vzniku pracovního poměru vykonávat sjednanou práci osobně pro zaměstnavatele a činit tak na určeném místě. Pokud však u zaměstnance nastane taková překážka v práci, kterou právní řád předvídá, je zaměstnavatel povinen omluvit nepřítomnost zaměstnance po dobu trvání takové překážky a podle situace mu poskytnout i náhradu mzdy.
Takovou zákonem uznanou překážkou je i dočasná pracovní neschopnost. Zaměstnanec není povinen, v případě, že byl uznán dočasně práce neschopným, dostavit se na pracoviště. Pokud jde o podpisy v rámci výkonu práce, měla by na pracovišti existovat zastupitelnost. Pokud jde o podpisy dokumentů, které se týkají pracovního poměru, podpisy počkají do ukončení pracovní neschopnosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.