Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Před třemi týdny jsem se zúčastnil plánované operace. V průběhu těch tří týdnů mi nadřízený projevil nesouhlas s délkou marodění a mou komunikací v jejím průběhu. Pro dokreslení, krátce před zákrokem prohlásil, že bych se po operaci (meniskus v narkóze) mohl v práci zastavit a plnit si své úkoly.

Myslel ještě ten den. Prý zaměstnavatel vymýšlí zbavit mě funkce (před měsícem jsem byl dle něho adept na zaměstnance roku). Jsem v pracovním presu, beru antidepresiva, jsem v depresích a ve stresu. Aktuálně v péči ambul. psychiatra. Mám obavu, že nadřízený již vymyslel nějaké razantní řešení (takové signály mám) a po mém návratu do práce mi nechá snížit plat a bude dělat kroky k výpovědi.
1. Lze v průběhu pracovní neschopnosti měnit ošetřujícím lékařem diagnózu pro prac. neschopnost (meniskus, psychika, páteř...), aniž by se od toho cokoliv finančně odvíjelo?
2. Lze zamněstnanci snížit plat bez jeho souhlasu, bez jakéhokoliv předchozího upozornění na porušení povinností? Nebo v době pracovní neschopnosti? Děkuji, Ivan

ODPOVĚĎ:
1. Ošetřující lékař diagnózu změnit může, měl by ale ve svém posudku napsat, že se jedná o související onemocnění s pracovním úrazem.
2. Obecně řečeno plat snížit nelze bez souhlasu nebo bez toho, aby zaměstnanec porušil pracovní povinnosti a snížení (např. osobního příplatku) bylo sankcí.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.