Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Podala jsem dnes 25.10.2010 svému zaměstnavateli výpověď z pracovního poměru s 2 měsíční výpovědní lhůtou, která začne běžet 1.11. a pracovní poměr tak bude skončen k 31.12.2010. Zaměstnavatel mi před potvrzením přijetí výpovědi předal směny na následující 2 měsíce a žádal jejich potvrzení podpisem. Směny ale byly navrženy každý den do 20 hod., od úterý do soboty každý týden. Navíc má zaměstnavatel 6 poboček jenom v Praze a jako místo výkonu ve směnách uvedl salóny v Praze ČR.
Protože jsem samoživitelka a moje 6ti letá dcera je školou povinná, i když využíváme plně družinu, nejpozději do 17:30 ji musím vyzvednout. Již při nástupu do zaměstnání došlo mezi mnou a zaměstnavatelem k ústní dohodě, kde bylo k této skutečnosti přihlédnuto a moje směny byly plánovány každý pracovní den max. do 17 hod.

Zaměstnavateli jsem sdělila skutečnost, že nejsem schopna takové směny plnit, ale on namítl, že ve smlouvě mám uvedeno 40 hod. týdně s nepravidelným rozvržením, navíc na celém území ČR a možností vyslání na služební cestu.
Do formuláře výpovědi mi tedy uvedl, že mi byl k dnešnímu datu předán plán směn na dva měsíce a bylo odmítnuto jeho převzetí. K tomu s podpisem svědka.
Má zaměstnavatel právo mi takto úmyslně škodit? A jaký postih mi případně plyne z odmítnutí něčeho, co logicky nejsem schopna plnit? Jak se můžu účině bránit?
Děkuji, Lada

ODPOVĚĎ:
Spíš než „právo“ na to Vám úmyslně škodit, má k tomu prostor. Zaměstnavateli spíš půjde o to, že Vám dá okamžitou výpověď pro porušení pracovní kázně (nebo chcete-li ponovu porušení pracovních povinností). Jediná možnost, pokud správně počítám, tak výpověď jste dala 25.10, s tím, že zaměstnavatel Vám dal rozvrh práce v ten stejný den na období počínající příštím týdnem, což je v rozporu s § 84 zákoníku práce (zaměstnavatel je povinen vypracovat písemný rozvrh týdenní pracovní doby  a seznámit s ním zaměstnance nejpozději 2 týdny a v případě konta pracovní  doby 1  týden  před začátkem období, na něž je pracovní doba nerovnoměrně rozvržena, pokud se nedohodne se zaměstnancem na jiné době seznámení).
Z dotazu nevyplývá, že máte konto pracovní doby, takže můžete Vaše nepodepsání rozvrhu pracovní doby opřít o důvod pozdního vyhotovení zaměstnavatelem. Takže s touto skutečností zaměstnavatele seznamte a upozorněte ho, že překračuje Zákoník práce a Vy jste ochotna informovat o tom Inspekci práce, a zkuste ho přimět k tomu, aby pokračoval ve standardním rozvrhu pracovní doby a místa výkonu práce, který je ve Vašem vztahu obvyklý.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.