Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem zaměstnanec firmy 7 let s řádnou docházkou. Dne 23.12.2022 jsem ráno před začátkem směny oznámila nadřízené, že nenastoupím do zaměstnání, že mi není dobře a jdu ke svému lékaři. Můj lékař 23.12. neordinoval, tak jsem musela na odpolední pohotovost, kde mi vystavili lékařskou zprávu o návštěvě. Dne 27.12. jsem opět navštívila svého obvodního lékaře s lékařskou zprávou z pohotovosti, na základě které mi měl vystavit e-neschopenku.

Bohužel e-neschopenka jde vystavit zpětně 3 dny, jelikož 26.12. byl svátek, tak e-neschopenku mám vystavenou až od 24.12. Na základě těchto informací jsem telefonicky kontaktovala svou nadřízenou, která mi nezvedala telefon. Písemně jsem ji požádala o vystavení dovolené za 23.12. s vysvětlením celé události. Dovolené mám dostatek i přesčasové hodiny. Bohužel, mi byla daná ke dni 23.12. neomluvená absence. Jak mám prosím postupovat? Prosím o radu. Děkuju za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Tak, jak jste popsala situaci v tomto dotazu, je nutné sepsat, přiložit kopii zprávy z pohotovosti, popř. prohlášení Vašeho lékaře, že dne 23.12. neordinoval, a zaslat zaměstnavateli s tím, že Vaše nepřítomnost je omluvená, jedná se o překážky na straně zaměstnance podle § 199 zákoníku práce (vyšetření nebo ošetření ve zdravotnickém zařízení).
Pokud Váš zdravotní stav nebyl dobrý, vaše přítomnosti na pracovišti by byla v rozporu s § 101 zákoníku práce a násl.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.