Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rád bych se zeptal na § 241 Zákoníku práce, ohledně úpravy pracovní doby. Jde mi o to jestli zaměstnanec musí být samoživitel nebo ne. Situace je následující: Manželka je zaměstnaná v jednosměnném provozu, 9:00 - 18:00 a vodí dceru do školky ráno, já pracuji ve dvousměnném provozu, 5:00 - 13:30 nebo 13:30 - 22:00 a dceru ze školky vyzvedávám.

Jde o to, že můj zaměstnavatel po mě chce, abych chodil na odpolední, tudíž bych nemohl dceru vyzvedávat a manželka si směnu upravit nemůže, ale jeho to nezajímá. Týkal by se mě zmíněný paragraf a měl bych v něm oporu vůči zaměstnavateli a úpravě mé pracovní doby jen na ranní směny přes týden? Nebo se to týká jen zaměstnanců samoživitelů? My jsme manželé.

 

ODPOVĚĎ:
Zákoník práce zmiňuje "zaměstnankyni nebo zaměstnanci pečujícím o dítě mladší než 15 let", aniž by specifikoval, že musí jít o samoživitele.
Zároveň však také uvádí, že zaměstnavatel je povinen vyhovět žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody.
Pokud zaměstnavatel specifikoval provozní důvody, které neumožňují vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, žádosti vyhovět nemusí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.