Počet stránek ve webu: 43.161

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na Vás s dotazem, protože inspektorát práce www.suip.cz na dotazy neodpovídá. Může zaměstnavatel v případě dočasné pracovní neschopnosti DPN při nepřetržitém provozu a nerovnoměrně rozvrženým směnám včetně víkendů a svátků po oznámeni a doloženi pracovní neschopnosti (DPN) měnit rozvržení směn, jejich počet a délku. V případě, že nemůže Vás chci požádat o radu jak postupovat. Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Podle § 84 zákoníku práce je zaměstnavatel povinen vypracovat písemný rozvrh týdenní pracovní doby a seznámit s ním nebo s jeho změnou zaměstnance nejpozději 2 týdny a v případě konta pracovní doby 1 týden před začátkem období, na něž je pracovní doba rozvržena, pokud se nedohodne se zaměstnancem na jiné době seznámení.
Podle mého názoru tedy není možné, aby zaměstnavatel takto ad hoc měnil směny. Pokud potřebuje směny pokrýt, musí se se zaměstnanci dohodnout nebo nařídit přesčas.
Pokud u Vás nepůsobí odborová organizace, je možné upozornit zaměstnavatele na to, že porušuje zákoník práce a následně se obrátit na místně příslušný inspektorát práce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.