Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Má zaměstnavatel právo mi strhávat část mzdy za to, že se představuji v telefonu (infolinka) pouze svým příjmením? Má právo mi nařizovat jak mám nakládat se svým jménem? Může mě nutit do používání i křestního jména v takovém představení, přesto, že mi to vadí? Z principu základních práv a svobod přece mohu se svým jménem nakládat svobodně (příjmení samozřejmě používám).   Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Podle § 346b odst. 1 zákoníku práce platí, že zaměstnavatel nesmí zaměstnanci za porušení povinnosti vyplývající mu ze základního pracovněprávního vztahu ukládat peněžní postihy ani je od něho požadovat. Pro postih zaměstnanců však může využít nenárokové složky mzdy, např. odměny.
Způsob představování do telefonu může být součástí firemní kultury. Zaměstnavatel může mimo konkrétních požadavků pro faktický výkon práce požadovat, aby zaměstnanci dodržovali jím určený způsob oblečení či vzhledu nebo komunikaci prostřednictvím telefonu. Podle § 301 písm. c) zákoníku práce jsou zaměstnanci povinni dodržovat vedle právních předpisů i ostatní (zaměstnavatelovy vnitřní) předpisy vztahující se k práci jimi vykonávané, pokud s nimi byli řádně seznámeni.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.