Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji jako řidič v kamionové dopravě a chci se Vás zeptat, zda má zaměstnavatel právo chtít po mně zaplatit výměnu pneumatiky na návěsu, (příjezd servisu a práce) když to nejsem schopný sám udělat. A dále řeší spotřebu kamionu. Když máte vyšší oproti ostatním, vezme vám peníze ve formě prémií, může si to dovolit?     Děkuji, Matěj.

 

ODPOVĚĎ:
Kamion je pravděpodobně ve vlastnictví příslušné firmy, je v její evidenci dlouhodobého majetku. Náklady na tento vůz uplatňuje firma (zaměstnavatel) a jsou jimi zejména opravy, pojistné, pohonné hmoty, parkovné apod. Pokud je firma plátcem DPH, má u těchto výdajů nárok na odpočet DPH. Mimo tyto výdaje firma uplatňuje náklady v podobě odpisů majetku, případně i úroky, pokud je auto financováno z úvěru.
Opravy by proto měla platit firma. Záleží však na konkrétním obsahu Vaší pracovní smlouvy (nebo jiného typu smlouvy). Pokud je součástí práce i výměna pneumatiky, jdou náklady v případě, že zaměstnanec toto sám neudělá, k tíži zaměstnance.
Druhá část dotazu se týká prémií. Vzhledem k tomu, že odměny (prémie) nejsou nárokovou složkou mzdy, může zaměstnavatel o jejich výši rozhodovat sám při dodržení zásady nediskriminace. Pokud jsou vypláceny nižší prémie při vyšší spotřebě všem zaměstnancům, je postup zřejmě v souladu s právními předpisy. Opět bude záležet na obsahu pracovní smlouvy, př. mzdového výměru, v němž mohou odměny v určité výši výt uvedeny jako nárokové.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

Spotřeba kamionu MKD - řidič má vyšší spotřebu nafry, vliv na prémie

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.