Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji jako farmaceutický reprezentant a mou náplní práce je také účastnit se kongresů. Běžně pracuji od pondělí do pátku, někdy však ve čtvrtek plynule po pracovní době jedu na kongres, kde jsem nepřetržitě až do soboty odpoledne (do pondělí mám nepřetržitý odpočinek cca 40 hodin), následující týden je to samé (opět kongres čt-so), opět tedy mám nepřetržitý odpočinek cca 40 hodin.

Je nutné zaměstnanci nařizovat nepřetržité volno ve středu před prvním kongresem? Pokud se účastním dvou zahraničních kongresů, a to od čtvrtka do čtvrtka a hned následně od soboty do středy, je v pořádku, že zaměstnavatel nařídí nepřetržitý odpočinek ve středu před prvním kongresem a v pátek mezi dvěma kongresy? Je možné, aby si čas nepřetržitého odpočinku zvolil sám zaměstnanec? Je správné, že zaměstnavatel nařizuje odpočinek před kongresem, když se pak může stát, že se zaměstnanec kongresu nezúčastní? Neměl by být odpočinek nařízen zásadně po „odpracovaném“ kongresu? Započítává se do nepřetržitého odpočinku dovolená (pokud si ji vyberu, nepřipravuji se o nařízené volno)? Děkuji. Ivana

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel je povinen rozvrhnout pracovní dobu zaměstnance tak, aby měl v týdnu nepřetržitý odpočinek alespoň 35 hodin. To je ve Vašem případě dodrženo. V tomto případě není potřeba nařizovat volno ve středu před kongresem, protože jej máte od soboty do pondělí. Zaměstnavatel je tím, kdo stanoví rozvrh pracovní doby, zaměstnanec si nemůže dobu nepřetržitého odpočinku stanovit sám.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Kdo určuje čas nepřetržitého odpočinku před pracovní cestou - zaměstnanec nebo zaměstnavatel?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.